TR | EN
Üyelik/Ödünç Alma İşlemleri

ÜYELİK/ÖDÜNÇ ALMA İŞLEMLERİ

a) Üniversitemiz öğrenci ve personeli kütüphanemizin doğal üyeleridir. Ancak kütüphane hizmetlerinden faydalanabilmeleri için kütüphaneye kayıtlı olmaları zorunludur.

b) Kullanıcılar kütüphanemize başvurarak kayıt yaptırabildikleri gibi kütüphanemiz sayfasında yer alan üye girişi bölümüne tıklayarak sol üst köşede bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kütüphanesi alt menüsünde yer alan üye ol bölümünden kendi kayıtlarını gerçekleştirebilirler.

c) Kullanıcılarımızın kütüphaneye girişte ve kitap ödünç alırken her seferinde üniversitemize ait kimlik kartlarını göstermeleri zorunludur. Başkasına ait bir kimlik kartı ile işlem yapılamaz.

ç) Ödünç alınabilecek kitap sayısı, iade ve uzatma süreleri aşağıdaki gibidir;    

        Kullanıcı

    Adet

      Süre

    Uzatma

   Akademik   personel              

    12 kitap

    30 gün

   3 uzatma

   İdari personel                        

    7 kitap

    30 gün

   2 uzatma

   Doktora öğrencisi                

    12 kitap

    30 gün

   2 uzatma

   Yüksek Lisans öğrencisi

    12 kitap

    30 gün

   2 uzatma

   Lisans / Önlisans öğrencisi

    7 kitap

    15 gün

   2 uzatma

 

d) Kullanıcılarımız üzerlerindeki bilgi kaynaklarının kullanma sürelerini, eğer eserin üzerinde ayırtma yoksa, uzatma işlemini kendi kütüphane oturumlarını kullanarak yapabilirler. 

e) Kütüphanemizde var olan ancak okuyucu üzerinde bulunan kaynaklar için ayırtma işlemi de yapılabilir. Bu işlemi kullanıcılarımız yine kişisel kütüphane oturumlarını açarak kendileri yapabilirler. Bu işlem için önce oturumları açıkken katalog taramaya tıklayarak ayırtmak istedikleri kitabı bulmalıdırlar. Daha sonra burada bulunan ayırt butonuna tıklamaları yeterli olacaktır. Ayırtılan eser üzerinde artık kişi uzatma yapamaz ve süre bitiminde iade etmek zorundadır. İade edilen eser için aynı anda ayırtan kişiye ayırttıkları eserin kütüphaneye geldiğine dair e-posta gönderilir. Kişi bu kitabı 3 gün içerisinde Ödünç Alma servisinden almalıdır.3 gün içerisinde alınmayan eserler tekrar rafa kaldırılır.

f) Ciltlenmemiş dergiler, referans(başvuru) kitapları, yüksek lisans ve doktora tezleri, nadir eserler,  atlas ve haritalar, görsel işitsel malzemeler, müzik notaları, koleksiyon parçaları, sanatsal malzemeler, ayrılmış eserler yönetimin uygun görmesi halinde süreli olarak ödünç verilebilir.

g) Kütüphane kullanıcılarımız Ödünç Alma, İade ve Uzatma işlemlerini ödünç alma istasyonu olan self-check cihazımızdan kendileri de yapabilirler. İade haricindeki işlemler için kurum kimlik kartlarını okutmaları ve şifrelerini girmeleri yeterli olacaktır. Buradaki şifreleri Kütüphaneye uzaktan erişim için kullandıkları Oturum Aç menüsündeki şifreleri ile aynıdır. İade işlemi için ise kimlik kartına gerek olmayıp kitabın arka kapağında yer alan barkotu okutmaları yeterli olacaktır.

ğ) Self-check cihazında yapılan işlemler için fiş almanız işlem güvenliğiniz için önerilmektedir.

h) Üzerinde gecikmiş bilgi kaynağı olan kullanıcılarımız   bu bilgi kaynağını iade etmeden yeni bilgi kaynağı ödünç alamaz ve süre uzatma işlemi yapamazlar.

ı) Ödünç alınabilecek kitap sayıları, ödünç verme süreleri ve uzatma süre ve sayıları gerektiğinde kütüphane yönetimi tarafından yeniden düzenlenebilir.

i) Üzerinde süresi dolmuş kaynak bulunan okuyucularımızın süre bitiminde eseri iade etmeleri gerekmektedir. Bu kaynağı iade etmeden yeni kitap alamaz ayrıca geciktirdikleri her güne 3 gün süresince kütüphane hizmetlerinden faydalanamazlar. 

j) Kaybedilen/ Zarar Gören materyal için kişi kaybettiği ya da zarar verdiği materyalin aynısını satın alarak kütüphaneye iade etmeK  zorundadır. Bu işlemi yapmayan ve üzerine materyal bulunan kullanıcılar kurumdan ilişik kesemezler.

ARANILAN MATERYALİ BULMA-KÜTÜPHANE KATALOĞUNU TARAMA

Aranılan kaynağı kütüphane koleksiyonunda bulmak için yazar, kitap adı, konu, seri adı, yer numarası vb. kriterler kullanarak kütüphane web sayfasında yer alan katalog tarama linkinden tarama yapılabileceği gibi kütüphane katlarında yer alan tarama terminalleri de kullanılabilir.

a) Geniş bir araştırma yapmak isteyen kullanıcılarımızın uygun anahtar sözcükler kullanarak tarama kriterini tümü seçeneğinde tutmaları önerilmektedir.

b) Tarama sonucunda bulunan kaynağın öncelikle rafta olup olmadığı tarama sayfasından kontrol edilmelidir.  Daha sonra kaynağın hangi salona ait olduğuna bakılarak uygun salonda tarama yapılmalıdır.

c) Kütüphanemiz LC Sınıflama Sistemi kullandığından ilgili kaynağa ait konuyu gösteren harflerden ve rakamlardan oluşan bir sınıflama kaydı görülecektir. Bu kayıt alınarak salondan ilgili kaynak bulunmalıdır.

d) Yerinde bulunamayan kaynaklar için katlarda bulunan kütüphane personeline danışılmalıdır.

Ödünç Verme İletişim : 0 222.239 37 50 / 1714