American Psychological Association(APA) veritabaları
28.09.2018

Değerli Kullanıcımız,

American Psychological Association(APA) veritabaları 19 Ekim tarihine kadar deneme erişimine açılmıştır.

Erişim adresi: http://psycnet.apa.org

PsycTHERAPY hakkinda (Psikoterapi videoları)

Tanıtım videosu : https://www.youtube.com/watch?v=NblXzLSXdwA&list=PLZhiJFnGuh4zJl7_d0P_crnAI5RWTs_tu&index=1

**Uzman doktorların; hastalar, çiftler & aileleri ile yaptıkları 450'ye yakın tedavi gösterimi videosu

**250’nin üzerinde psikoterapi konusu

**100’ün üzerinde farklı yaklaşım (örnek : Duygu odaklı terapi, kognitif davranışsal terapi, Psikodinamik Terapi …)

**130’a yakın tanınmış terapistTerorik bilgilerin terapi oturumlarında nasıl kullanıldığı konusunda  öğrenci ve terapistlere yardımcı olur

*   En önde gelen terapistlerin bireyler, çiftler ve aile fertleri üzerinde farklı yaklaşım ve tekniklerini göstermek için özel olarak geliştirilmiştir

*    En çok uygulanan yaklaşımlar ve daha az bilinen terapi model tiplerini içermektedir

*    Video metinleri veritabanı içinde aranabilmektedir

*    Diğer APA veritabanları ile cross search özelliği bulunmaktadır

*    Yılda iki kere eklenen içerik

*   APA içeriğine yıllık 40- 80 video eklenmektedir

*   Bu videoların hiçbiri daha önce yayınlanmamıştır

*   Birçok video terapist ve katılımcının ilk görüşmelerini göstermektedir

*   Diğer videolar terapstin aynı katılımcı ile tekrarlanan görüşmelerini göstermektedir

PsycTHERAPY videolarında yer alan önemli isimler

PsycBOOKS hakkında:

Kapsam :  4350 ‘nin üzerinde tam metin akademik & klasik kitap, Freud, James ve Adler gibi yazarlarıda içeren klasik kitap serilerini ve “APA Handbooks in Psychology” referans kitap serilerini ve “APA/Oxford University Press  Encyclopedia of Psychology” de kapsamaktadır.

Tanıtım videosu : https://www.youtube.com/watch?v=TnrOFDgTRo8&index=1&list=PLZhiJFnGuh4wNOs9u_8lJ7bHCmMsIwaiH

PsycARTICLES hakkında

American Psychological Association(APA), Canadian Psychological Association ve Hogrefe Publishing Group yayınevleri tarafından yayınlanan, 110’un üzerinde tam metin, hakemli dergiyi içermektedir. Davranış Bilimleri alanında tanınmış akademisyen ve bilim adamlarından en önde gelen bilimsel dergi koleksiyonları içinden sağlanan dünyaca güvenilir araştırma kaynağıdır.

o   APA dergi editörleri sosyal & davranış bilimleri alanlarında en saygın akademisyen & bilim adamları arasında yer almaktadırlar.

o   Hakemli dergi kataloglarının tamamına erişim

o   Psikoloji ile ilgili tüm konu alanlarına tam erişim sağlamaktadır

o   Temel/Deneysel, Klinik, Akademik, Sağlık, Gelişimsel, Eğitici, Sosyal vb. ilişkin içerikleri kapsar

o   Özetler temel noktaların önemli kısımları hakkında önemli bilgileri sunmaktadır.

o   Atıf almış makalelere & yazarın diğer çalışmalarına tam linkleme

·       Arşiv politikası : APA; kütüphanelerin dijital makale arşivlerine erişim isteği üzerine arşiv politikasını 2002 yılında uygulamaya koymuştur.

·       Kullanıcılar PsycARTICLES veritabanına abone oldukları yıllar içinde eklenen içerik kapsamına erişim hakkına sahip olacaklardır.

·       2005 yılında eklenen 1894- 1984 arşiv koleksiyonu arşiv politikasına dahil değildir

PsycINFO® hakkında (Özet – indeks kayıtlar)

1800’lerden günümüze 4 milyondan fazla bulgu kaydı içermektedir. Psikoloji ve davranış bilimleri alanlarında en önde gelen araştırma kaynaklarındandır.

·       4 milyondan fazla kayıt – Kapsam: 1597'den günümüze

o   50 farklı ülkeden 29 dilde yayın

o   2,500'e yakın dergi içermektedir – PsycINFO içerik listesi<http://www.apa.org/pubs/databases/psycinfo/coverage.aspx>

o   İçeriğin 80% dergi, geri kalanı kitap, kitap bölümü ve tezlerden oluşmaktadır

o   İçerik her hafta güncellenmektedir

o   Özet & indeks yayınlar

·       Davranış bilimleri & akıl sağlığı alanındaki en geniş kapsamlı hakemli kaynaktır.

·       4 milyon özet bilgi, 2 milyon DOI & 72 milyondan fazla referans bilgisi ve daha önce yayınlanmış makalelere erişim sağlayan ilk dergi kayıtlarını  içermektedir.

Metin CAN

ESOGÜ Süreli Yayınlar ve